Jan Roos: Trek verblijfsvergunning in van ‘asielzoekers’ die op vakantie gaan naar...

Jan Roos: Trek verblijfsvergunning in van ‘asielzoekers’ die op vakantie gaan naar moederland

Jan Roos van VNL vindt het een beetje apart dat er nogal wat zogenaamde ‘vluchtelingen’ in Nederland wonen die met enige regelmaat teruggaan naar hun moederland om daar familie en vrienden te bezoeken. Dat soort reisjes bewijzen immers dat ze helemaal geen echte vluchtelingen zijn.

Daarom zal VNL een initiatiefwetsvoorstel indienen om hier iets aan te doen. Kort gezegd komt het wetsvoorstel erop neer dat als een ‘asielzoeker’ teruggaat naar zijn moederland — voor vakantie, voor een bezoekje aan zijn ouders, etc. — hij automatisch zijn verblijfsvergunning verliest.

Roos zei:

“Maak een einde aan dit absurde ‘vluchtelingentoerisme’ door een extra bepaling op te nemen in de wet, waarbij expliciet het vrijwillig terugkeren naar het ontvluchte land van herkomst, altijd leidt tot het intrekken van de verblijfsvergunning.”
Op zich is dit natuurlijk een prima idee. Een échte vluchteling kán niet terug naar eigen land. Iedere asielzoeker die dat wel doet is dus geen vluchteling, maar een economische avonturier.

Dat zou je er aan af kunnen leiden. Er zijn ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld dat het nu rustiger geworden is in het land van herkomst of dat de politieke situatie dusdanig veranderd is dat de persoon die eens terecht gevlucht is, nu wél veilig is in zijn moederland. Wat VNL betreft betekent dit einde verblijfsvergunning in Nederland:

Uit het bezoeken van het ontvluchte land van herkomst kan men opmaken dat de ‘ernstige schade’ die de vreemdeling vreest of niet heeft bestaan of niet langer aanwezig is. In beide gevallen zou de verblijfsvergunning moeten worden ingetrokken.
Dat is een bijzonder botte ‘oplossing.’ Er zijn ongetwijfeld mensen die jaren (zelfs decennia!) geleden terecht naar Nederland gevlucht zijn, maar die tegenwoordig in principe probleemloos terugkunnen naar het land van herkomst. Stel dat zo iemand ondertussen 20 jaar in Nederland woont. Wat VNL betreft verliest zo’n persoon direct zijn verblijfsvergunning.

Maar dat gaat natuurlijk veel te ver. Hij kan ondertussen een gezin hebben in Nederland, kinderen die hier geboren en getogen zijn, hij zal deel uitmaken van de Nederlandse maatschappij, en hier een heel bestaan hebben opgebouwd. Het is totaal onmenselijk om zo iemand eruit te zetten.

De oplossing van VNL gaat dan ook veel te ver. Op een gegeven moment worden asielzoekers echt deel van de Nederlandse maatschappij. Hen eruit donderen omdat het nu wél veilig is in eigen land voor ze kan als ze twee of drie jaar in Nederland wonen, maar niet als ze er al 18 of 25 jaar zijn.

Bekijk de video hieronder waarin hij zijn punt maakt: